WISH

WISH

02 Julai, 2008

ALTANTUNYA VS LIWAT

Kes wanita Monggol telah berlalu.Dah beratus ribu mungkin berjuta wang negara dihabiskan untuk perbicaraan kes tersebut.Akhirnya senyap...bagaikan tiada keputusan.Dalam sibuk mengikuti kes,masyarakat Malaysia dikejutkan dengan kenaikan harga bahan petroleum yang melibatkan kenaikan harga barangan lain.Masalah global dikatakan oleh pimpinan negara,maka terpaksalah kita semua menghadapinya.
Dalam sibuk naik harga,kerajaan tidak mampu menampung kos kenaikannya..demikian kata orang yang power dalam negara. dalam tak mampu tampung kos itu diberi pula rebat kepada rakyat yang ada kenderaan dibawah 2.0 cc dan motosikal. Rakyat yang ada basikal atau tiada kenderaan macamana pula..Itulah nasib kita.
Nasib bagaimana lagi bagi rakyat Malaysia apabila rebat ini dibayar melalui Pejabat Pos,bukan melalui JPJ atau BSN atau agensi kerajaan yang lain.Persoalannya apakah agenda disebalik pembayaran melalui pejabat pos ini?.
Sedang sibuk rakyat dengan harga naik ini..lenyaplah pula kes Altantunya dari media dan timbul pula kes liwat versi baru melibatkan DSAI.Heboh diperkatakan oleh rakyat..Tapi kita perlu cerdik,jangan lupa tentang "harga naik". Itu yang lebih utama bagi rakyat dalam menghadapi suasana sekarang. Kos sara hidup semakin meningkat..Untung Petronas juga semakin meningkat..untung orang ada power pun dijangka meningkat.
Semuanya ini kerana masing-masing nak jaga power dan masing-masing nak rebut power. Kita sebagai rakyat tentu juga ada power dalam menentukan "power" dalam negara..Pandai-pandailah kita gunakan untuk kesejahteraan negara. Akhir sekali..kita kena ingat bahawa ada lagi Yang Maha Power,(bukan Kapten Power) tapi Allah Yang Maha Berkuasa.

12 Jun, 2008

MASALAH MINYAK LAGI..

Seorang kenalan menghabiskan masa untuk artikel ini. Terima kasih.

ubject: Fw: WHAT IS NEVER MENTIONED IN Mainstream Media like NST,
TheStar, Utusan, BH are these facts…

Posted on 10 June 2008

Malaysian Per Capita Income USD 5000 VS Singaporean Per Capita Income USD
25000

Further The Star made a comparison of prices in Thailand , Singapore and
Indonesia.

For Thailand it is quoted at RM3.90/liter, however are they aware that in
Thailand new cars are cheaper than Malaysia by RM10,000? They pay only one
life time for their driving license? No renewal fee after that? Also that
goes for road tax as well? And do TheStar also aware that you can drive all
the way from Hadtyai to
Bangkok on a six lane highway without paying any Tolls ??!!

Whereas here in Malaysia you have to pay yearly renewal for road tax ,
driving license and TOLLS, TOLLS, TOLLS!!!

For Singapore how can you quote RM 5.20 ? Please quote in Singapore Dollars
because they are earning in Sing Dollars. You might as well say Europeans
are paying RM10/liter. RM5.20/liter = Sing $ 2.20/liter, still cheaper than
Malaysia in view of fact that Singapore is not a crude oil exporter. Are
you saying that
you fill up petrol in Singapore by paying Ringgit?

In economy, dollar to dollar must be compared as apple to apple. Not
comparing like durian in M’sia is much cheaper than durian in Japan!! Of
course-lah, Japan is not durian producer!!! Comparing Malaysian durian with
Thailand durian make more sense!!

For Indonesia we might say is cheaper there at RM2.07/liter but compare
that to their level of income! Now, let us compare the price with OIL
PRODUCING countries:

UAE – RM1.19/litre
Eygpt – RM1.03/litre
Bahrain – RM0.87/litre
Qatar – RM0.68/litre
Kuwait – RM0.67/litre
Saudi Arabia – RM0.38/litre
Iran – RM0.35/litre
Nigeria – RM0.32/litre
Turkmenistan – RM0.25/litre
Venezuela – RM0.16/litre
MALAYSIA – RM2.70/litre

RM 2.70!!! Individual perspective:

As of last month a Toyota Vios would ’cause a damage’ of about RM 89,000.
In the international market, a Toyota Vios is about USD 19,000 USD 19,000 =
RM 62,700 (using the indicative rates of USD 1 = RM 3.30). That makes
Malaysian Vios owners pay an extra RM 26,300.

This RM 26,300 should be cost of operations, profit and tax because the
transportation costs have been factored in to the USD 19,000.

RM 26,300/ RM625 petrol rebate per year translates to a Vios being used for
42.08 years.

I do understand that the RM 625 is a rebate given by the government, but it
also means that one has to use the Vios for 42.08 years just to make back
the amount paid in taxes for the usage of a foreign car. Would anyone use
any kind of car for that long?

Now with these numbers in front of us, does the subsidy sound like a
subsidy or does it sound like a penalty? This just seems to be a heavy
increment in our daily cost of living as we are not only charged with high
car taxes but also with a drastic increase in fuel price.

With all the numbers listed out, I urge all Malaysians to join me in
analyzing the situation further.

Car taxation is government profit, fuel sales is Petronas’ (GLC) profit
which also translates into government profit. The government may ridicule
us Malaysians by saying look at the world market and fuel price world wide.
Please, we are Malaysians, we fought of the British, had a international
port in the early centuries (Malacca), home to a racially mixed nation and
WE ARE NOT STUPID!!!

We know the international rates are above the USD 130/barrel. We understand
the fact that the fuel prices are increasing worldwide and we also know
that major scientist are still contradicting on why this phenomenon is
happening. Some blame Bush and his plunders around the world and some blame
climate change and there are others which say petroleum ‘wells’ are getting
scarce.

Again we go back to numbers to be more straight fwd

1 barrel = 159 liters x RM2.70/liter = RM 429 or USD 134

On 1 hand, we are paying the full cost of 1 barrel of crude oil with RM2.70
per liter but on the other hand the crude oil only produces 46% of fuel.

Msia sells crude oil per barrel at USD130 buys back Fuel per barrel at
USD134. And not forgetting, every barrel of fuel is produced with 2 barrels
of crude oil.

1 barrel crude oil = produce 46% fuel (or half of crude oil), therefore 2
barrel crude oil = approximately 1 barrel fuel In other words, each time we
sell 2 barrels of crude oil, equivalently we will buy back 1 barrel of
fuel.

Financially;

Malaysia sell 2 barrel crude oil @ USD 130/barrel = USD 260 = RM 858 then,
Malaysia will buy back fuel @ USD 134/barrel = RM 442/barrel. Thus,
Malaysia earn net extra USD 126 = RM 416 for each 2 barrel of crude
sold/exported vs imported 1 barrel of fuel !!!

(USD 260-134 = USD 126 = RM416)

So where this extra USD 126/barrel income is channeled to by Malaysian
Govt?

Another analysis:

1 barrel crude oil = 159 liters.

46-47% of a barrel of crude oil = fuel that we use in our vehicles.
46% of 159 = 73.14 liters.

@ RM 2.70/liter x 73.14 liter = RM197.48 of fuel per barrel of crude oil.
This is only 46% of the barrel, mind you. Using RM 3.30 = USD 1, we get
that a barrel of crude oil produces USD 59.84 worth of petrol fuel (46% of
1barrel). USD 59.84 of USD 130/barrel turns out to be 46% of a barrel as
well.

Another 54% = bitumen, kerosene, and natural gases and so many more. And
this makes a balance of USD 70.16 that has not been accounted for.

So this is where I got curious. Where is the subsidy if we are paying 46%
of the price of a barrel of crude oil when the production of petrol/barrel
of crude oil is still only 46%?

In actual fact, we still pay for this as they are charged in the forms of
fuel surcharge by airlines and road taxes for the building of road (because
they use the tar/bitumen) and many more excuse charging us but let us just
leave all that out of our calculations.

As far as I know, only the politicians who live in Putrajaya and come for
their Parliament meetings in Kuala Lumpur (approximately 60+ km) are the
ones to gain as they claim their fuel and toll charges from the money of
the RAKYAT’s TAX.

It is so disappointing to see this happen time and time again to the
Malaysian public, where they are deceived by the propaganda held by the
politicians and the controls they have over the press.

Which stupid idiot economist equates rebates for rich or poor with the cc
of the vehicles? An average office clerk may own a second hand 1300cc
proton Iswara costing $7,000 (rebate = $625) while the Datuk’s children can
own a fleet of 10 new cars of BMW, Audi and Volvo all less than 2000cc
costing $2 millions and get a total rebate of $625 x 10 = $6,250! Wow what
kind of economists we are keeping in Malaysia…wonder which phD certificate
that they bought from…

Misleading concept of Subsidy:

The word “subsidy” has been brandished by the BN government as if it has so
generously helped the rakyat and in doing so incurred losses. This simple
example will help to explain the fallacy:

Example:

Ahmad is a fisherman. He sells a fish to you at $10 which is below the
market value of $15. Let’s assume that he caught the fish from the
abundance of the sea at little or no cost. Ahmad claims that since the
market value of the fish is $15 and he sold you the fish for $10, he had
subsidised you $5 and therefore made a loss of $5.

Question :

Did Ahmad actually make a profit of $10 or loss of $5 which he claimed is
the subsidy?

Answer:

Ahmad makes a profit of $10 which is the difference of the selling price
($10) minus the cost price ($0 since the fish was caught from the abundance
of the sea). There is no subsidy as claimed by Ahmad.

The BN government claims that it is a subsidy because the oil is kept and
treated as somebody else’s property (you know who). By right, the oil
belongs to all citizens of the country and the government is a trustee for
the citizens. So as in the above simple example, the BN government cannot
claim that it has subsidised the citizen!

Thinks about it..




10 Jun, 2008

PECAT..SANUSI JUNID ...IKUT SUKA AKU.

Hari ini 10 JUn 2008, satu berita dlm Utusan Melayu,agak menarik untuk dihalusi. Tajuk Berita di ms 2,SANUSI DIPECAT.
Tan Sri Sanusi Junid telah dipecat sebagai Presiden UIAM mulai 2 Jun 2008 dan digantikan oleh Tan Sri Mohd Sidek Hassan walaupun kontrak beliau akan tamat pada tahun 2010.Antara punca pemecatan Sanusi adalah angkara beliau telah keluar dari Umno mengikuti langkah TDM..Menarik sekali kes ini.
Kalau berlaku pemecatan Jawatan mana-mana orang umno dinegeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat tentu menjadi tajuk utama surat habaq ni dan hebohnya pula berbulan dengan kemungkinan tajuk PAS/PKR Amalkan Budaya Balas Dendam.Itulah yang sering berlaku di Malaysia sejak sekian lama diperintah oleh umno be end.

Di Kedah,semasa mula PAS dapat power,sibuk diseluruh Kedah orang umno pindahkan peralatan TADIKA,kononnya TADIKA akan dirampas oleh PAS.Tapi yang berlaku tak seperti dihebohkan.Orang umno ni takutkan bayang-bayang yang dibuatnya sendiri.Sebab itulah berlaku perkara begini.Pecat sapa saja yang sehaluan dengan umno..biarpun orang tu otak nya cerdik,pandai penuh dengan kreativiti dan inovasi.

Di Kedah, kalau diteliti masih ramai orang-orang besar yang jaga kepentingan Kedah berotak umno.Kalau nak diikutkan depa nii boleh dipecat segera,tapi masih dikekalkan jawatan mereka.Nak bagi peluang kpd mereka memperbetulkan kesilapan lalu dan bukan kerana tiada orang PAS yang hebat dalam perbagai bidang.Bila diberi peluang ni..tak berubah juga..masih jadi ular yang pagut tak kira siapa...bersedialah untuk dipecat.La ni mai pakat pecat umno....be end.

09 Jun, 2008

NAIK...NAIK...NAIK...

Harga minyak sudah naik...harga barangan keperluan harian juga ada yang sudah naik....Bulan dan anak bulan juga sudah naik...dibantu lagi dengan roket.Bebanan rakyat sudah lama naik seolah-olah semakin tiada jalan penyelesaian. Semuanya berpunca dari "power"..Power membeli,menawar, menjua dan power memerintah.
Dalam sibuk NAIK..NAIK...NAIK, ada yang tak mau turun.Ada yang tak naik...harga minyak sudah naik...gaji juga sudah naik...dulu...kata kakitangan kerajaan.Mana boleh tampung perbelanjaan..Tambahan pula kalau kena tugas luar, guna kenderaan sendiri seperti para guru yang kadangkala terpaksa kesana-kesini untuk hadiri mcam-macam program jabatan. Sekolah mana ada kenderaan untuk kegunaan guru...Kebanyakannya kenderaan sendiri juga yang diguna..tapi tuntutan "milage" selalunya lambat dibayar. Sekarang ini kalau lambat dibayar bertambah teruklah depa. Sudahlah demikian...harga minyak naik...KADAR HARGA TUNTUTAN UNTUK "MILAGE" macamana ?

Kena berkorban...untuk bangsa dan negara kot kata depa (pemimpin).dulu aku dengar Tok Det yang Power di Kedah guna jet untuk kemana-mana. Claimnya dikabarkan RM 10,000.00 sejam. Betoi ke ?Bayangkanlah... La ni tok menteri negara kita cakap kena berjimat,ubah gaya hidup. Kalau dulu makan nasi...nasi dari beras...beras dari padi. Harga beras naik...tapi harga padi tak naik..la ni ada cerdik pandai asuhan kerajaan umno dan be end syorkan makan ubi.Tok Pa sorang tu pun cadang macam tu juga. SAPA yang ajak makan ubi semula?. Dulu depa kata, kalau PAS perintah..ada power... rakyat makan ubi...Laa depa ajak rakyat makan ubi..Sapa yang betoi nii..
Dalam sibuk semua sudah naik...naik...naik.. umno juga makin sibuk untuk tentukan sapa akan naik jadi pimpinannya..Berebut sakan laaa depa..kalau sudah naik tentu ada power..untuk itu..untuk ini...last sekali nak guna power untuk dapatkan duit juga.umno...umno...be endddddd.

Rais kata mungkin ada orang nak lawan dia di Bahagiannya.Pak Lah,Najib dan semua pimpinan umno yang lain tentu ada orang berani lawan depa..Tunggu apa lagi..lawan saja.Jangan takut kat manusia...lawan sampai punah...baru baguih...baru demokrasi.Susah apa sangat>Lawan...baru tau sapa yang ada power..

05 Jun, 2008

BERITA PANAS DARI AKHBAR BERBAHASA CINA

Baru-baru ini seorang kawan telah menterjemahkan beberapa berita dari akhbar berbahasa cina tentang kerajaan Pakatan Rakyat..Ku muatkan untuk tatapan anda...

HOT NEWS IN CHINESE PAPERS DATED 01.06.08

Sunday, June 1, 2008 2:16 AM

Today,in major Chinese papers report:

1)Penang new govt exposed the previous regime through Penang Development Corporation(PDC) scandally rented out 216 acres of high valued agricultural lands in Batu Kawan @ RM15.64/acre/month insteads of market rate of RM1,600/acre/month.The tenancy had just expired.The State Govt is putting it out for open tender.so far,it has received very encouragingly of no less than 23 biddings.

2)Penang Chief Minister,Mr Lim Guan Eng will be leading a State Foreign Investment Invitation Group to visit Hong Kong and Korea from 31.05 to 07.06 to 'SELL' Penang as a Commercial and Tourism Centre and to establish bilateral relationship.

3)Perak new State Govt will be dismissing 142 BN councilors by next week,who failed to voluntarily resigned,to pave way for the appointment of new councilors.It is expected 232 vacancies will be split by the component parties of the PAKATAN RAKYAT.100 for the NGOs,17 direct from the State Govt.

There was a total of 2,500 applications for appointment of councilor from the NGOs and the public for the councilor post.All applicants will attend an interview conducted by an Independent Committee for the selection.

Only 10 out of 15 Majlis are financially sound in Perak.The other 5 are in extreme financial troubles to the extent of unable to pay for the wages of the staff.One of the recommended solutions would be reduction on number of staff and councilors to cut expendicture and overhead.

4)In Kedah,the Kota Setar YB Lee Guan Aik remarked and exposed one of the many scandals of the former BN regime.RM5.15 mil was spent by the MPKS in 1996 to purchase the 7th & 8th floor of Wima Alor Ria Commercial Building.Today,it is still vacant and unutilised like an white elephant.Monthly maintenance fee alone is RM10,187.The accumulated losses through the years amounted to no less than RM10 mil,enough to buy 8 scavenging trucks to serve the public.

There is huge financial deficit and debts in MPKS left behind by the former regime.This causes the MPKS today totally hands tight to deal with the numerous problems faced financially,such as the rubbish collections,bad drainage system which causes floods during rainy season,leakages in the roof and gutters of the govt flats etc.He appeals to the rakyat to be more patience and let the new regime of less than 3 months old to,at least,resolve the immediate deficit problems internally first,before able to financially settle the other problems.

5)In Sg Petani,several resident committee of few housing estates made complaints in the Chinese press regarding the thefts of the drainage manhole metal covers on public roads.They alleged that they had numerously reflected and officially complained to the MPSPK regarding the matters,but all these had gone to deaf ears.These unprotected holes had endangered and caused many accidents with a couple of cases,fatal, to the residents.They had even suggested to the MPSPK to replace the metal covers with the concrete slabbed type to avoid theft in future.But till today,no positive action shown.Upon their repeated complaints and dialogues with the MPSPK officials,the officials kicked the ball from one department to another to evade responsibility.

6)Kedah Exco cum Chairman of the Kedah Investment and Industrial Affairs Committee,YB Ir Amiruddin spoke to the Chinese press that the 9 industrial zones in Kedah are progressing and developing gradually and promisingly.Till todate,more than 10,000 jobs has been created.His committee through its technical supporting subsidiary,KISMAC,has formed a SKILL & PROFESSIONAL TRAINING CENTRE in Sg Petani to enlist and train the local school leavers,drop outs and graduates into what the investors want with the assistance and helps in the providing of qualified lecturers,educational and training equipments from some of the local and foreign investors.His committee will continue to maintain a constant bilateral dialogues with these investors to establish a close,amicable relationship and win-win situation for all.Hopefully that Kedah will be able to provide enough of skilled and professionally trained local human resources to satisfy the investors in the next 5 years.This would also help create job opportunity to retain local talents from leaving the State in future.

HP 01.06.08



04 Jun, 2008

SUDAH NAIK..BILA MAU TURUN..

Be end sudah naik tahta kerajaan Malaysia lepas PRU 12 yang lalu..sudah 50 tahun lebih be end berkuasa.Tapi power be end hanya tinggal dibeberapa negeri saja lagi.Walau apa pun be end tetap mempunyai power pemerintahan Malaysia.

Kebiasaan bagi be end lepas menang pru BN..jadi Barang Naik...sekarang beras sudah naik harga..macam aku kata dalam artikel yang awal. Malam ini jam 12.01 minit harga minyak bertambah naik...nasib kita rakyat Malaysia,ada minyak harga mahal macam dinegeri oghang lain yang tida minyak.Minyak di Thailand kata depa harga lebih mahal dari kita....tapi depa tak bagi tau yang grade minyak di Thailand lebih baik dari grade minyak di negara kita. Apa pun harga tetap naik...kalau tiada minyak macamana nak ujudkan power kenderaan kita.Celaka sungguh pemimpin yang hanya fikir pasaran barang dan minyak kena ikut pasaran antarabangsa.

Dalam sibuk harga minyak naik..kita kena berwaspada.Berbagai anasir anasir akan tiba kerana politik be end yang makin celaru. Depa nak kekalkan power,apa saja akan dilakukan..kemungkinan akan diwujudkan rusuhan untuk menunjukkan ketenteraman awam sudah tiada,maka akan di kuatpowerkan Perintah Berkurung.Maka depa akan mencengkam rakyat dengan lebih lagi..AWAS..AWAS...AWAS PROVOKASI ejen rejim be end.Jangan kita cepat melatah..tapi kita kena tuntut depa menyerahkan power kepada oghang yang boleh mentadbir dengan lebih baik lagi..yang menawarkan perkhidmatan untuk rakyat seluruhnya...kerana Allah memerintahkan kita berbuat demikian.

Hoiii...sudah naik bila mau turun....turun Pak Lah turun be end...Bulan naik..naik..naik dan terus mengambang..

REBUT POWER..

Pilihanraya Umum ke 12 baru-baru ini berlangsungnya persaingan parti-parti politik untuk merebut kerusi..Kerusi DUN dan kerusi Dewan Rakyat (Parlimen). Perebutan ini bukannya apa sangat,semuanya kerana POWER....mau power...dapat power dan akhirnya aku power. Yang menang diucapkan tahniah, yang kalah pula diucapkan jangan gelabah..umur panjang cuba lagi.

Ooooo power..semuanya rebut power. Ada power baru boleh laksanakan apa yang diperjuangkan. Bagi parti-parti untuk laksanakan dasar perjuangan parti masing-masing. Bagi individu untuk dapatkan apa yang diperjuangkan samada dasar parti atau dasar hati.

Bila ada power semuanya boleh dilakukan..bila hilang power semuanya nak dilakukan juga untuk dapatkan power.itulah kita yang dipanggil manusia.

Be end hilang lagi power di empat negeri: Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor. PAS Kekal lagi di Kelantan.Itulah power rakyat yang sudah mula tunjuk power kepada orang politik..
Di Kedah PAS menjadi teraju utama Power Kerajaan Kedah...Tahniah..PKR pula tumpang tuah biarpun kebanyakan calon yang diketengahkan kurang layak untuk dijadikan Orang Besar...Itulah Power Allah..diberiNya power pada siapa yang dikehendaki dan ditarikNya power dari siapa yang dikehendakiNya..Allah Maha Power.

Be end yang hilang power di Kedah biarpun masih lagi mendapat 14 kerusi, dengan umno pelakon utamanya. La ni oghang Kedah dok perhati teraju kerajaan baru..nak buat apa untuk rakyat Kedah..Ramai yang masih tak tau tentang pembaharuan yang sedang dilakukan...kerana harga barang naik....beras naik, dan macam-macam lagi harga naik...Lepas ni saham rakyat pun naik dek kerana yang hilang power dan yang dapat power berlumba-lumba mencari pengaruh untuk dapatkan power dan kekalkan power. Pandai-pandai la oghang Kedah guna power...jangan tersilap bagi power sudahlah..

Umno makin kalut nak ambil balik power di Kedah. Ada oghang cerita depa dok terpa sana,terpa sini dok mancing ADUN PAS dan PKR...haii itu le kerja depa...janji dapat power. dalam umno Kedah pula dok sibuk nak dapat power juga antara depa..Tok Det junior tu masih nak kekal jadi Pengerusi Perhubungan...Johari Baharom pula terkial-kial cari pengaruh...Tok Syed Kuala Nerang dok main belakang Tok Det junior. TDM pula dah keluar umno.. Oo0ooo umno pakat gila power...jangan ahli umno jadi sasaran sudahlah..tapi aku takut Rimau sama Singa berperang kancil juga yang diterkam.

Bila sudah berperang ni,bukan depa nak apa dah.janji aku dapat power.Nak harap oghang tengah payah le.Dulu ada TDM depa kata baguih juga,boleh jaga semua yang dok gila power nii. La ni TDM dah cabut siong sendiri dari umno,dia cuba pacak diluar umno pula.Nanti semua dia tokak tak kira umno atau PAS/PKR.Yang selamat DAP...tapi lama mana dia boleh khonyeh..Umur sudah lanjut..masa makin suntuk..tenaga tentu makin kurang.Mukhriz pula kot yang nak sambung kerja..Apa pun jangan tertikam bibir sendiri sudahlah.

Ohhhh....power. semuanya gila power..TAPI INGAT...hanya ALLAH YANG MAHA POWER.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...