16 Mac, 2012

klon gajah..kambing beranak dulu.

Saintis klonkan anak kambing Kashmir


SEORANG pekerja memegang seekor anak kambing yang berjaya diklonkan di Universiti Sher-i-Kashmir di Alastang, India kelmarin.


SRINAGAR, India - Sekumpulan saintis di wilayah Kashmir yang dikuasai India telah mengklonkan seekor anak kambing Kashmir dengan tujuan untuk meningkatkan bilangan haiwan yang sukar ditemui itu.
Kambing Kashmir hidup di beberapa bahagian Banjaran Himalaya dan dataran Tibet.
Bulu kambing itu yang dinamakan bulu pashmina digunakan untuk membuat baju panas Kashmir.
Mengulas tentang kejayaan projek tersebut, seorang saintis, Riaz Ahmad Shah berkata, klon seekor anak kambing Kashmir betina yang lahir pada 9 Mac lalu itu akan membolehkan program pembiakan kambing berkenaan dilakukan di beberapa kawasan lain di Banjaran Himalaya bagi tujuan komersial.
Menurutnya, klon anak kambing betina itu dinamakan Noori yang bermaksud cahaya.
Pasukan saintis yang diketuai oleh Riaz di Universiti Sher-i-Kashmir mengambil masa selama dua tahun untuk menghasilkan klon kambing tersebut. - Agensi
  Semua dok sibuk klon saja..dari buah-buahan hingga ke binatang diklonkan oleh manusia. Bagi manusia perempuan yang mandul atau bermasalah untuk mengandung pula dah ada ibu tumpang dan sebagainya untuk dapatkan anak. Selepas ni tak mustahil klon manusia pula akan diusahakan seperti dalam filem-filem omputih. Silap-silap haribulan terklon pula macam Hitler...haa jenuh la masa tu..bangsa yahudi akan bertambah pening. Kalau di Malaysia,takut diklonkan manusia jenis bercakap lembut gusi dari lidah atau kaki rasuah serta seumpamanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...