08 Januari, 2012

Minta Duit Zakat..Boleh kot..?

Seminggu dua ni bab Madrasah Salihiah kat Jalan Kancut, Aloq Setaq ni dah jadi tajuk utama dlm banyak blog. Tup tup kerajaan negeri Kedah dibawah PR digasak terutama PAS.Ramai juga naik pening terutama gulungan yang dok ikuti berita melalui tv 3/4 atau media cetak yg kian ketinggalan.

Madrasah tu yg tak pernah orgramai tau kewujudannya dah jadi popular seluruh negara hingga keluar negara. Orangramai sebelah Aloq Setaq ni pun ramai yg tak tau..Apa taknya..sebab papan tanda didepan tu ditulis pejabat syarikat Takaful.

Sebelum timbul isu ni,puak2 yg dok nak pertahankan madrasah ni pun rasanya ada yg tak pernah jijak kaki masuk solat disitu...tu depa punya pasai la .Depa mungkin pi solat kat Masjid Zahir yg tak jauh dari situ. Majlis Agama Islam Kedah, Tok Mufti dan Majlis Fatwa dah keluarkan kenyataan masing-masing dah bab ni. Pakat-pakat pikiaq la.
Tapi ada juga puak yg masih tak puashati, nak juga supaya madrasah  ni dikekalkan dan berusaha hingga bawa ke mahkamah...entah le macam madrasah tu hak milik depa...oooo maaf silap aku..tu bab kemuliaan Islam patut pun depa pulun sakan sangat walaupun yg dok pulun tu setengah tu tak ketahuan keluloi..La depa tubuh badan bertindak selamatkan madrasah ni..nak himpun duit RM 1.48 juta utk beli balik tanah dan bangunan tu...
Nak beli utk sapa pulak ?  Kalau berjaya tebus, nak letak atas nama sapa ? Nak letak atas nama individu tak boleh sebab duit orgramai...dah tentu kena letak atas nama pemegang amanah..Nak letak atas nama pemegang amanah pun...orang yang berkenaan yg nak dijadikan Pemegang Amanah tu tentulah kena yang beramanah...ish..ish..penin..pening. Dulu dok bawah MAIK..tapi mungkin MAIK ni tak amanah kot sebab tu boleh disewa kpd Syarikat yang jalankan perniagaan Insuran tu..untung MAIK.duit sewa dapat (kalau masuk kat MAIK lee..)duit ganti rugi pun dapat) entah le pakat-pakat pikiaq sendiri laa..



Tapi..kan umnooo be end tu suka bela rakyat ?..Tambah pula Umno pembela agama dan bangsa..tentu rakyat didahulukan. Tengok...semua sekolah,hospital dan lain-lain tu..semua umno yg buat...waaaa...duit umno banyak ooo..ni RM 1.48 juta jee..tak dak hal punya le..kecik punya kes...ni bab nak jaga maruah Islam ni...bab lembu pun RM 250 juta boleh bagi..kalau tanya Jamil Khir ..rasanya duit Zakat boleh digunakan la..nak selamat maruah Islam ni.
 
Alaa..nak kisah pa..pemimpin umno semua dermawan ooo...tengok kat sebelah Pekan Rabu tu...ada tulis Bakti Mendahului janji.tentu umnoo Kedah bagi punya...tak payah le buat iklan gini..Kan banyak pertubuhan yang sokong tu...kalau aku..tak payah  minta derma kat orangramai..malu la.
Manusia yang berakal tentu ada Power Minda untuk pikiaq...mana yang betul mana yang salah.Sapa yang patut ditolong ..sapa yang patut disanggah. Tapi jangan lupa ada lagi  yang Maha Power yang lebih mengetahui.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...