04 April, 2012

MUFLIS : Tok Syed..berani buat berani tanggung

Adun Kuala Nerang Syed Sobri muflis

4 April 2012
Datuk Syed Sobri Syed Hashim
ALOR SETAR - Ahli Dewan Undangan Negeri Kedah kawasan Kuala Nerang Datuk Syed Sobri Syed Hashim malam tadi mengumumkan dirinya muflis
setelah gagal membayar baki hutangnya dengan bank tempatan berjumlah RM8 juta.
Naib Ketua Umno Bahagian Padang Terap itu berkata, hutang tersebut adalah sebahagian daripada pinjaman RM50 juta yang diambil pada 1998 untuk membolehkan
syarikatnya, Kulim Enterprise Sdn Bhd, disenaraikan di papan kedua Bursa Saham Malaysia pada masa itu.
Bagaimanapun, negara mengalami kegawatan ekonomi ketika itu dan syarikatnya gagal disenaraikan, menyebabkan beliau terpaksa menanggung hutang berkenaan,
Syed Sobri pada majlis perjumpaan dengan kira-kira 300 anggota dan pemimpin akar umbi Umno bahagian itu di rumahnya malam tadi bagi menjelaskan kedudukan sebenar.
Beliau berkata pada Disember lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengisytiharkannya sebagai muflis.
Syed Sobri berkata pemimpin Umno telah dimaklumkan mengenai perkara itu, begitu juga dengan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak, yang ditemuinya semalam.
Beliau berkata Azizan tetap menyuruhnya hadir pada persidangan Dewan Negeri Kedah yang akan bermula 17 April ini.
Bagaimanapun, Syed Sobri tidak akan berbuat demikian kerana berdasarkan undang-undang negeri, beliau telah hilang kelayakan sebagai wakil rakyat berikutan statusnya sebagai muflis.
Perkara 47(1)(b) Undang-Undang Tubuh Kerajaan negeri Kedah menyatakan seorang anggota Dewan Negeri hilang kelayakan jika ia seorang muflis yang belum dilepaskan.
Pada Pilihan Raya Umum 2008, Syed Sobri yang bertanding buat pertama kali telah menewaskan calon PAS Zawawi Ahmad dengan majoriti 805 undi. - Bernama

Dalam PM dok kalut dengan tarikh PRU 13,ada juga pemimpin parti Umno(Baru) yang berani mengisytiharkan diri sendiri muflis. Gua tabek lu Tok Syed,gua ingat lagi apa yang pernah lu kata suatu ketika ditahun 2008 "kalau negeri Kedah ni tak dak duit untuk jalankan projek, Ustaz (MB) kena ikhtiar juga walaupun berhutang..nak bayar kita kira cari  kemudian". Mungkin yang tu falsafah Umno(Baru) dalam membangunkan negeri yang diikutkan oleh beliau. Nasib baik kerajaan Kedah dibawah PR tak ikut falsafah tu kalau tidak Kedah masih seperti dulu hutang..hutang..hutang. Sekarang, lu sendiri bikin lu sendiri tanggung maa.Umno(Baru) pun tak mampu nak tolong dah kot..
Elok laa Dato Syed buat gitu,kurang-kurangnya lepas sikit tekanan tu. Umno(Baru) Be End menjadi makin semak,kerana lepas ni makin ramai le yang melobi nak jadi calon dacing di Kuala Nerang tu. Maka PAS dan rakan-rakan dalam PR nak kena kerja keras juga untuk TEBAS semak di Kuala Nerang bagi jadi cerah dan terang benderang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...