24 Mei, 2012

BERSIH>>>kita tuntut kos kerugian kita pula

duduk dgn aman
Hahahha...berita baik..boleh tuntut bila berlaku kes sebegini


Kerajaan tuntut Ambiga bayar ganti rugi

KUALA LUMPUR - Kerajaan Malaysia mengemukakan saman menuntut ganti rugi RM122,000 daripada Pengerusi Bersih 3.0, Datuk S. Ambiga dan sembilan ahli jawatankuasa penganjur kerana gagal mengawal perhimpunan haram pada 28 April lalu sehingga ia menanggung kerugian berikutan kerosakan 15 kenderaan miliknya.
Melalui dokumen diperoleh media semalam, kerajaan memfailkan writ saman di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi, Kompleks Mahkamah Jalan Duta pada 15 Mei lalu.
Selain Ambiga, turut dinamakan sebagai defendan ialah Maria Chin Abdullah, Zaid Kamarudin, Haris Fathillah Mohamed, K. Arumugam, S. Arul Prakkash, Wong Chin Huat, Dr. Ahmad Farouk Musa, Toh Kin Woon dan Andrew Khoo.
Dalam pernyataan tuntutannya, kerajaan (plaintif) berkata, pada 28 April lalu, penganjur berhimpun di sekitar Dataran Merdeka yang dipasang halangan polis sebelum dirempuh menyebabkan berlaku kerosakan harta benda.
Mengikut Seksyen 6(2)(g) Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736), kesemua defendan mempunyai tanggungjawab untuk memastikan perhimpunan tidak menyebabkan kerosakan.
Berikutan kecuaian defendan, plaintif terpaksa menanggung kos pembaikan antara RM2,000 dan RM20,000 yang kesemuanya berjumlah RM122,000.
Kes itu ditetapkan bagi sebutan pada 13 Jun depan.
kos operasi ditanggung juga oleh rakyat...belasahhhhhhhhhhhh
Bagi para demontran yang cedera dibelasah pihak polis pula..kita pakat buat tuntutan juga atas kecederaan serta kerugian yang dialami akibat tindakan pihak polis yang tidak mengikut SOP dan peraturan serta membelakangi Perlembagaan Negara..Disamping kita juga sebagai rakyat terpaksa menanggung kos operasi mereka pada hari tersebut bagi menjaga keamanan dan ketenteraman kita tetapi mereka yang menyebabkan berlakunya kekalutan pada hari tersebut.
Apa macam ? Lagi cepat kita TEBAS umno BE END lagi baguih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...