30 April, 2012

BERSIH 3.0..Pro N Con ?


Himpunan tulisan dari beberapa blog untuk tatapan semua bagi menilai kesahihan dakwaan oleh pihak penguasa.

KANTOI: Lelaki ini kejap jadi peserta, kejap jadi polis

http://kafesantai.blogspot.com,29 Apr 2012
Dicatat oleh Tuk Kiyai
Label: 
Gambar atas kiri: Lelaki ini sedang menerajang motosikal polis
Gambar bawah: lelaki ini juga yang menangkap peserta BERSIH


Sedikit demi sedikit bukti penyamaran polis terdedah. Sesiapa yang mengenali polis ini, sila dedahkan namanya, akaun facebooknya (jika ada) dan berkhidmat di IPD mana.

Dan yang paling penting, bantuan diperlukan untuk mendedahkan gambar lelaki tidak siuman yang menaiki bumbung kereta polis dan menghentaknya. Jika Datuk Zaharin dari UMNO Bandar Tun Razak maklumkan hampir 2 ribu polis yang menyamar menjadi peserta Bersih untuk menimbulkan huru hara dan provokasi, maka tidak pelik kalau lelaki tidak siuman yang menaiki kereta polis dan menghentaknya juga seorang polis!

Peserta Demo Mengganas - Siapakah Mereka Ini??

http://greenboc.blogspot.com/,29 Apr 2012
Kenapa Mereka Tidak Memakai Baju BERSIH? Kenapa Mereka Nampak Teruja Sangat Memecahkan Sekatan Polis? Siapa Kenal Mereka2 Ini??

KUALA LUMPUR 28 April - Seperti mana dijangka, perhimpunan Bersih 3.0 yang diadakan di ibu negara hari ini berakhir dengan keganasan.

Ia berikutan tindakan peserta perhimpunan itu yang bertindak ganas dan biadab bukan sahaja dengan merempuh sekatan polis malahan turut menyerang serta memukul sehingga menyebabkan 11 anggota pasukan keselamatan cedera.

Tidak cukup dengan itu, peserta-peserta demonstrasi juga bertindak liar apabila mereka menyerang dan menterbalikkan sebuah kereta polis yang terbabas.

Mereka juga turut memusnahkan kawat besi dan penghalang yang dipasang di laluan masuk ke Dataran Merdeka, penyokong Bersih sanggup melakukan apa sahaja keganasan termasuk mencederakan petugas media sehingga parah.

Utusek Malaysia

-bloglistpolitik

Ulasan GB

Kenyataan Ketua Polis Kuala Lumpur semalam, Datuk Mohamad Salleh menyatakan "Kumpulan berkenaan terus bergerak untuk memasuki Dataran Merdeka, pihak polis melepaskan gas pemedih mata untuk menghalang kemaraan peserta perhimpunan"..

Sekarang timbul persoalan "siapa sebenarnya: yang membuka benteng polis itu?

Dari gambar yang tersiar, kelihatan beberapa "pemuda berjaket" merempuh dan mengalihkan sekatan.

Seperti kata blogger bloglispolitik, mengapa mereka tidak memakai baju kuning BERSIH jika mereka peserta BERSIH 3.0?

Insiden itu menjelaskan lagi bahawa ada provokasi melampau untuk "menjustifikasikan" tembakan gas pemidh mata oleh pihak polis.

Marilah kita sama-sama berdoa agar kebenaran dan keadilan itu didedahkan.

اللهم ارنا الحق حقا وارزقنا اتباعه وارنا الباطل باطلا وارزقنا اجتنابه

Allahumma arinal haqqa, haqqa, warzuqnattiba’ah,
wa arinal bathila bathila, warzuqnajtinabah 


Ya Allah, tunjukkanlah yang kebenaran itu sebagai kebenaran, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yangg batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).

Menilai siapa yang kejam

http://www.msomelayu.blogspot.com/,29 Apr 2012
Bersih 3.0 ini tidak memberi peluang banyak untuk saya menyaksi dan merakam aksi sadis kedua-dua pihak kerana keuzuran tidak dapat bergerak lincah. Di sini saya cuplik beberapa foto menarik menunjukkan keganasan dan kekejaman polis terhadap para himpunan. Gambar-gambar ini dapat menjadi bukti dan saksi kejadian sebenarnya. Mungkin caption saya tidak tepat tetapi inilah tafsiran saya.  Terima kasih kepadsa blog Pinkturtle.
Polis memulakan serangan dengan kelengkapan penuh.

Serangan dimulakan, bedil kemudian serang...

Rakyat merempuh hanya menggunakan tangan.


Yang mampu dilakukan tengok dan lari.

Polis menembak para himpunan macam tembak gagak.

Kabur dan pening dalam tembakan polis. Hanya jiwa berani saja bisa menghadapinya.

Ditangkap dan dibelasah.

Digereng ke lokap....

Kesadisan yang kontroversi, siapa yang memula dan melakukannya/

Jadikan gambar ini sebagai bukti perjuangan ayah...

Cara pengamanan yang kolot....

Bertempiaran melarikan diri dari tembakan gas.

Inilah jaguh Bersih 3.0 peluru yang dihala kepadanya ditangkap dan dilontar kembali kepada polis.


Sesiapa yang memiliki atau merakam gambar Bersih yang menarik kirimlah untuk dikongsikan dalam blog Merah Tinta[wm.kl.12:49 t/hari 29/04/12]

29 April, 2012

depa buat tak jadi bankrup aihh..

Bersih 3.0 telah berlalu semalam dengan berbagai insiden dan kenangan disemua pihak. Media masa pengampu dan pihak pemerintah telah mengherdik rakyat yang telah turun menyuarakan rasa terhadap proses pilihan raya yang perlu di BERSIHkan sebagaimana tuntutan yang diketengahkan sebelum ini. Pihak media pengampu dengan berbagai tajuk yang menggambarkan secara negatif terhadap sebilangan rakyat negara sendiri amatlah kurang cerdik. Mereka yang terlibat dengan gerak kerja pilihan raya pasti lebih mengetahui tentang apa yang disuarakan. Kenyataan dan sangkalan yang dibuat oleh pihak SPR juga tidak menggambarkan taraf profesionalism yang tinggi serta tidak menggambarkan tranfomasi yang sebenar untuk membawa negara ini kearah negara maju yang diidamkan oleh mereka.
Tahniah dan syabas kepada seluruh rakyat yang mempunyai kesedaran politik dan demokrasi yang tinggi..perjuangan perlu diteruskan biarpun onak dan duri perlu ditempuhi. Tiada perjuangan tanpa pengorbanan. Keadilan untuk semua perlu diperjuangkan, "Patah sayap bertongkatkan paruh,namun terbang ku terbang jua", inilah semangat yang perlu ada kepada setiap insan yang mahukan keadilan dan ketelusan.


Ketika BERSIH 3.0 berlangsung, Presiden Umno yang juga PM Malaysia terus dengan Jelajah Janji di Tepatinya...maka pastinya berjuta RM lagi wang negara akan terbang melayang untuk program bagi kepentingan politik umno be end. Janji ditabur lagi seolah-olah janji lama sejak lebih 50 tahun merdeka telah habis ditepati. Masih banyak tempat dan ramai lagi rakyat yang terpinggir dari menerima nikmat kemerdekaan dan kekayaan negara. Sekarang mulalah para pemimpin umno be end sibuk dengan berbagai janji untuk meningkatkan taraf sosio ekonomi serta prasarana rakyat disegenap ceruk negara. Mengikut sejarah yang ada masih banyak janji selama lebih 50 tahun memerintah negara ini belum terlaksana. DEB bungkus begitu saja, dan tidak mencapai tahap yang diidamkan setelah lebih 30 tahun dilancarkan. Kes PERWAJA yang melibatkan  wang berbillion RM terus berkubur dan rakyat terus kebulur setelah kilangnya mungkin sudah terlebur pemilikannya.


KLCC dibanggakan tetapi rakyat hanya terlangut melihat ketinggiannya. Litar Sepang bergema tetapi rakyat masih berlitarkan jalanraya.kenapa ? sudah pasti ada yang tidak kena dengan dasar dan perlaksaannya.


Hebat sungguh bangunan peniaga tengah KL nii..
Terkini, Najib meneruskan kesinambungan budaya umno yang semakin be end, berjanji lagi..mungkin BR1M akan diteruskan..umpama BERSIH 1,2 dan 3. Dengan BODOHNYA mereka berbangga mengumumkan bahawa tindakan mereka telah berjaya memberi manfaat kepada rakyat dengan berbagai imbuhan sekarang. Ni petikan ucapan najibtuya di Sarawak


 "Pelaksanaan BR1M sebelum ini memberi manfaat kepada 4.2 juta isi rumah yang layak di seluruh negara. “Pembangkang dakwa kita pinjam duit Bank Dunia untuk BR1M dan ternyata pembangkang bercakap tidak benar kerana mereka tidak dapat menunjukkan bukti,” katanya.

28 April, 2012

BERSIH 3.0..berita terkini


KUALA LUMPUR: Menurut twitter PDRM, jumlah keseluruhan peserta himpunan Bersih 3.0 yang ditahan adalah 388 dan mereka dibawa ke Pusat Latihan Polis (Pulapol).


 
Turut ditahan adalah wartawan Harakah dari Kedah, Izwan Abdul Halim. .
Bekas Profesor Universiti Islam Antarabangsa, Dr Abdul Aziz Bari juga turut ditahan di samping Tian Chua, anggota Parlimen Baru.


Polis lepas gas pemedih mata, meriam air 
2012/04/28

KUALA LUMPUR: Polis bertindak melepaskan gas pemedih mata dan meriam air kira-kira jam 3 petang apabila sebahagian besar peserta perhimpunan BERSIH 3.0 mula bertindak liar merempuh hadangan di sekitar Dataran Merdeka, sebentar tadi.
Gas pemedih mata dan meriam air dilepas jam 3 petang, diikuti sekali lagi pada jam 3.05 petang.
Peserta perhimpunan kemudiannya lari ke beberapa bangunan di sekitar Jalan Raja Laut termasuk Menara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). 

Beberapa peserta perhimpunan kelihatan ditahan pihak berkuasa.
 Berita Harian Online

388 peserta Bersih 3.0 ditahan

Harakahdaily,
28 Apr 2012
(Gambar: Antara peserta yang ditahan)
Menurut wartawan Harakah itu, Abdul Aziz dan Tian Chua telah dimasukkan ke dalam trak yang sama dengan beliau.
Selain itu, turut ditahan bersama adalh Pengerusi Solidaririti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin bersma dua rakannya yang lain.
Kesemua mereka sebelum itu dikumpulkan di Dataran Merdeka sebelum dibawa ke Pulapol menaiki bas PDRM dan trak polis.

Di dalam trak itu, ramai antara mereka yang cedera dan berdarah.
Ust. Azizan Hamzah pun kena tahan juga...takbir

2 peserta Bersih cedera parah dirawat di HKL

Harakahdaily,
28 Apr 2012

KUALA LUMPUR: Dua peserta Bersih 3.0 yang cedera parah dimasukkan ke wad kecemasan Hospital Kuala Lumpur petang tadi.
 
(Haji Habizal [kiri] dan Su Kwang Hong terlantar di wad kecemasan HKL)
Haji Habizal bin Nadzir cedera pada kepalanya akibat terkena tembakan botol gas pemedih mata yang dilepaskan oleh polis.

Beliau dikatakan parah dan ditempatkan ke wad kecemasan HKL.

Seorang lagi, Su Kwang Hong cedera  akibat dilanggar oleh kereta polis ketika bersama-sama orang ramai dalam perhimpunan itu.

Beliau juga dilaporkan parah dan sedang dirawat di wad kecemasan HKL.

Menurut sumber, ramai lagi yang cedera semasa perhimpunan kali ini sedang dirawat di HKL.

Mereka ditempatkan di wad bersebelahan dengan wad kecemasan dan tidak dibenarkan orang awam melawatnya.

Nik Aziz ucap tahniah kepada peserta Bersih 3.0

Rizal Tahir,
28 Apr 2012
 
KOTA BHARU, 28 April:Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, mengucapkan tahniah kepada rakyat yang telah berjaya menyertai Bersih 3.0 'Duduk Bantah' berhampiran Dataran Merdeka hari ini.

Katanya, rakyat di negara ini hadir ke ibu negara untuk menyatakan sokongan tuntutan Bersih 3.0 memandangkan Bersih 1 kerajaan diam dan membisu, manakala  Bersih 2.0 kerajaan buat ‘pekak badak’.

Pada masa yang sama beliau melahirkan rasa terharu terhadap rakyat Malaysia yang berada di hampir seluruh dunia seperti Melbourne, Makkah, Madinah, Mesir turut menganjurkan bersih di tempat masing-masing.

“Tuntutan ini jelas membuktikan rakyat tidak ingin lagi berada di bawah pentadbiran kerajaan yang tidak adil khususnya dalam ketelusan pilihan raya yang bersih dan adil.

“Rakyat Malaysia telah cerdik, pandai dan terdiri dari golongan intelek, jadi kerajaan tidak boleh lagi berterusan melakukan ketidakadilan dalam SPR, apa lagi untuk berterusan memenangkan kerajaan Umno dan BN,” ujarnya.

Tuan Guru juga turut mengucapkan tahniah kepada rakyat Malaysia pelbagai bangsa di negara ini turut berhimpun untuk menjayakan Bersih 3.0.

Katanya, mereka hadir beramai-ramai bukan atas bangsa, sebaliknya kerana inginkan kebenaran dan keadilan tertegak di negara ini.

Beliau berkata demikian ketika menghubungi Harakahdaily sebentar tadi sebagai mengulas perkembangan tuntutan Bersih 3.0 yang ternyata telah berjaya.

Beliau bagaimanapun melahirkan rasa kesal di atas tindakan kerajaan yang ‘mengasari’ peserta himpunan disembur dengan air berasid dan gas pemedih mata sehingga ada peserta yang mengalami sesak nafas.

Katanya, sekiranya Tunku Abdul Rahman Putera Al-haj masih hidup, sudah tentu allahyarham akan menyokong tuntutan Bersih kerana menyedari ketidakadilan banyak berlaku dalam SPR.

“Lagipun sebelum ini allahyarham turut menyokong perjuangan Parti Melayu Semangat 46 (PMS46), kerana menyedari perjuangan Umno kini sudah menyimpang dari perjuangan sebenar,” ujarnya.

Tahniah dan syabas kepada semua...moga-moga luahan rasa ini akan menyedarkan pemimpin negara yang bongkak itu..Saluran yang kami gunakan melalui Wakil Rakyat yang kami pilih tak didengar..sekarang kami sendiri yang suarakan..TEBAS semua pemimpin yang korup..sombong..bongkak dan tak bermaruah.

BERSIH 3.0 ..updated

 .
macam gi melancong je dia ni..

aikk...boleh posing lagi.

basikal yg melanggar kereta polis ?

Dia ni kena hentak dgn pendemo yg lain ?..relax je yg kat belakang tu.

belum dapat syahid lagi..


kami duduk nii.

peniaga yang rugi ? penuh kedai ni

ni tentu kena bantai dgn kawan pendemo juga..

kereta terbakar atau asap semburan nyamuk ?

Polis yang ditangkap oleh perusuh ?

mula-mula kereta ni yg mengganas..backup please..

mandi air pancuran hahhaha.

senyum je veteran ni.

for democracy

BERSIH 3.0..KOLEKSI GAMBAR DARI BERBAGAI SUMBER

Oleh kerana aku tak boleh bersama kali ni..aku himpun gambar-gambar yg di uploadkan melalui FB..untuk tatapan semua...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...