12 April, 2012

Gempa...hati tak bergegar kee.


Gempa turut gegar Semenanjung

ORANG ramai keluar dari Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar), George Town.


KUALA LUMPUR – Dua gegaran dalam tempoh hampir dua jam yang berpunca daripada gempa bumi kuat berukuran 8.6 pada skala Richter di Aceh, Sumatera Utara Indonesia semalam mencetuskan suasana panik di kalangan penduduk di beberapa negeri pantai barat Semenanjung Malaysia.
Gegaran pertama berlaku kira-kira pukul 4.50 petang dan disusuli pada pukul 6.45 petang itu menyebabkan penghuni di kediaman tinggi dan berhampiran pantai di negara ini meninggalkan rumah masing-masing.
Antara negeri yang merasai gegaran tersebut ialah Pulau Pinang, Perak, Johor, Selangor dan Kuala Lumpur.
Di pulau pinang, perkhidmatan feri yang menghubungkan Butterworth dan Goerge Town telah dihentikan pada pukul 8.30 malam berikutan gegaran kedua pada 6.45 petang tetapi disambung semula 45 minit kemudian setelah amaran tsunami ditarik balik.
Bagaimanapun, Jambatan Pulau Pinang dibuka seperti biasa.
Seorang penduduk flat Bukit Gedung, Siti Nur Zuriani Zaini, 25, memberitahu, orang-ramai lari lintang-pukang sebaik menyedari gegaran berlaku.
“Bayangkan bunyi gegaran itu sangat luar biasa seperti tanah sedang bergerak manakala pintu dan perabot rumah pula bergoncang,” katanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.
Syukur tiada sebarang kemalangan..rumah aku pun bergoyang tapi aku tak sedar kerana aku lenaaa..letih..lebih kurang jam 7.oo malam terasa lagi sekali gegaran susulan kat rumah aku..Ketahuilah bahawa BUMI ini sudah terlalu tua..semakin hampir kepenghujungnya..Umur kita lagi singkat dari umur bumi,jadi kena pakat-pakat TEBAS diri sendiri dan bertaubat atas segala kemaksiatan dan kesalahan yang dilakukan dan berdoalah agar kita dimatikan dalam keadaan beriman. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...