27 April, 2012

haram di Dataran Merdeka jee..tempat lain ok


bersih 3.0
Kawalan keselamatan dipertingkatkan oleh Anggota Polis dalam menghadapi kemungkinan Perhimpunan Haram Bersih 3.0 pada esok hari, di Dataran Merdeka di sini, hari ini.
KUALA LUMPUR - Polis mendapat perintah Mahkamah Majistret Kuala Lumpur melarang penganjur dan orang awam berkumpul atau mengadakan aktiviti di Dataran Merdeka mulai esok sehingga 1 Mei.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, kawasan ‘larangan’ yang dimaksudkan itu adalah Jalan Sultan Hishamuddin, Jalan Raja dan Jalan Kelab kecuali kawasan yang diduduki oleh Kelab Diraja Selangor, ia bermula pada jam 12 tengah malam tadi.

"Penama yang dinamakan dalam perintah itu, penganjur dan orang awam adalah dilarang hadir, berada atau mengambil bahagian dalam perhimpunan di kawasan tersebut mulai hari yang ditetapkan,” katanya.

Mohamad berkata, polis mengambil kira isu keselamatan dan kententeraman awam di pusat bandar, khususnya di Dataran Merdeka.

Menurutnya, jika pihak berkenaan masih berdegil dan tidak mengikut perintah, ia merupakan satu kesalahan mengikut Seksyen 188 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara enam bulan dan denda RM 2,000 atau kedua-duanya.

“Jika pihak berkenaan didapati mengadakan perhimpunan di tempat lain seperti KLCC yang tidak mendapat kebenaran daripada pihak berkenaan, ia merupakan satu kesalahan mengikut undang-undang yang termaktub. Berkumpul di sesuatu lokasi untuk tujuan perarakan adalah salah mengikut Akta Perhimpunan Aman,” katanya.

Beliau berkata, polis mempunyai pasukan yang memadai untuk memantau perhimpunan Bersih 3.0.

“Pasukan trafik mengawal lalu lintas akan membuat lencongan jalan atau jalan itu ditutup jika perlu mengikut keadaan. Kami juga mempunyai anggota yang mencukupi bersedia untuk menangani apa yang berlaku,” katanya.
Hahahha....apa-apa sikit ambil perintah mahkamah..jadi mana demokrasinya ?..orang pi bukan nak bergaduh atau berperang cuma nak pi DUDUK BANTAH je..TU PUN BUKAN SAMPAI SEHARI ATAU SEMINGGU...setakat 2 jam je...alahai..tranfomasi sungguh kita ni.
Apa kata,lepas ni rakyat yang awam ni ambil perintah mahkamah juga supaya umno be end tak boleh guna radio dan tv yang bukan milik parti depa..seperti RTM. Kami pun ada hak juga untuk jaga kepentingan negara agar tidak disalahgunakan oleh satu pihak..Mai kita rakyat Malaysia pakat-pakat TEBAS umno dan kuncu-kuncu bagi BE END pru 13 nanti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...