18 April, 2012

KUIN ; fokus komentar SINAR


BN dakwa Kuin hadapi masalah kewangan
MOHD IDROS MOHD ALI
17 April 2012

ALOR SETAR – Barisan Nasional (BN) mendakwa Kolej Universiti Insaniah (Kuin) menghadapi masalah kewangan walaupun belum lagi berpindah ke kampus tetapnya yang baru di Kuala Ketil.
 
Ketua Pembangkang Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, keadaan itu dapat dilihat sekarang ini walaupun ia masih beroperasi di kampus sementaranya di Mergong di sini.
 
Sebagai contoh kata beliau, Kuin mempunyai tunggakan hutang sebanyak RM60,000 dengan salah sebuah klinik panelnya di sini, menyebabkan kemudahan itu dibekukan sementara waktu.
 
“Kini kakitangan Kuin tidak dapat lagi menggunakan kemudahan itu dan terpaksa mengeluarkan duit sendiri ketika mendapatkan rawatan di klinik berkenaan.
 
“Kalau dengan jumlah kecil pun tidak dapat dibayar, apa tah lagi dengan hutang yang mencecah ratusan juta ringgit membabitkan pinjaman dengan Bank Islam untuk membiayai pembinaan kampus di Kuala Ketil,” kata beliau kepada media selepas sidang Dun Kedah ditangguhkan bagi pesi pagi tadi.
 
Menurutnya, beliau juga mempunyai bukti bahawa beberapa syarikat kini mengemukakan saman terhadap Kuin di mahkamah akibat kegagalan isntitusi pengajian itu menepati syarat perjanjian yang dipersetujui sebelum ini.
“Sebuah syarikat megemukakan saman untuk menuntut semula kos yang dikeluarkan bagi menyediakan 300 katil untuk penginapan pelajar Kuin pada tahun lalu.
 
“Semuanya sudah disediakan tetapi pelajarnya tidak datang,” katanya.
 
Mahdzir yang juga Adun Pedu berkata, mengikut perkiraaan, Kerajaan Negeri perlu membayar RM44 juta setahun selama 15 tahun kepada Bank Islam untuk melunaskan hutang RM300 juta itu.
 
Selain itu, beliau mendakwa perbelanjaan untuk membayar gaji sesetengah pensyarah Kuin didapati terlalu tinggi kerana ada yang mencecah sehingga RM35,000 sebulan.
 
“Kita tahu sumber utama perolehan Kuin adalah dari yuran pengajian. Adakah mereka mampu mengekalkan perbelanjaan yang semakin meningkat dengan hanya bergantung kepada sumber seperti itu.
 
“Kita ingin mendapat penjelasan daripada Kerajaan Negeri mengenai kedudukan kewangan Kuin," katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...